Monday, January 7, 2008

al-maktabah al-syamilah : perpustakaan dalam pc anda

kepada pengunjung yang boleh berbahasa arab, berita gembira dengan adanya al-maktabah al-syamilah... Kini anda boleh mendapatkan pelbagai buku agama dengan percuma. maktabah ini sudah lama tapi saya baru menggunakannya. Alhamdulillah sangat mudah digunakan terutama untuk mencari hadith ( sangat sesuai untuk saya) dan sebarang maklumat... terdapat lebih 2000 kitab (setakat ini) dan program ini PERCUMA.

kepada yang berminat boleh cuba capaian di bawah...
http://www.almeshkat.net/books/index.php

6 comments:

Anonymous said...

As'kum
ana dah download maktabah tu... dalam 8 jam gak... mungkin line kurang clear masa ana download... Alhamdulillah Maktabah tu banyak memudahkan tugasan ana... ramai sahabat kita yang dah ada ... Bayangkan kutub turath dalam pc kita... umpama mimpi yang menjadi kenyataan

PT ISY KARIMA said...

* Pustaka Digital Al Kubro ini terilhami dari beberapa software program Pustaka atau Mausu’ah Digital yang kami dapatkan saat kami menunaikan Ibadah haji tahun 2006 yang lalu. Alhamdulillah kami berkesempatan mengkoleksi berbagai macam software tersebut, baik dalam bentuk CD, DVD ataupun eksternal Hardis. Dengan koleksi tersebut sesampainya ditanah air kami coba pelajari dan cermati, dan kesimpulannya, kami sangat berbahagia sekali karena kami telah mendapatkan gudang samudera ilmu yang amat berharga. Impian untuk memiliki perpustakaan lengkap tercapai sudah. Kami sempat mengkalkulasi jumlah kitab yang ada dalam software tersebut mencapai lebih dari 2500 judul yang terdiri lebih dari 20.000 jilid, Jika judul kitab dalam jumlah tersebut kita beli dalam versi cetaknya, kita butuh dana sekurang kurang 1 Milyar Rupiah.

* Berangkat dari yang tersebut diatas kami berkeinginan kuat kiranya software tersebut bisa di nikmati oleh kaum Muslimin Indonesia, akan tetapi yang menjadi kendala adalah factor bahasa yang tidak semua orang bisa bahasa Arab atau mereka yang bisa bahasa Arabpun belum tentu paham bahasa istilah computer dalam bahasa Arab. Akhirnya kendala tersebut bisa kami atasi dengan cara mengolah ulang interface software ke dalam bahasa Indonesia dan kadang kadang dicampur dengan bahasa Inggris karena tidak memungkinkan di Indonesiakan.



* Software program Pustaka ini dirancang dengan mode opensource sehingga sangat memungkinkan untuk dikembangkan pengguna menjadi pustaka pribadi yang dinamis dan variatif. Oleh karena itu dalam pola distribusi kami paketkan dengan training penggunaan yang insya Allah dengan cara tersebut pengguna bisa memanfaatkan software secara optimal dan maksimal.



* Bagi mereka yang sama sekali tidak paham bahasa Arab kami masukkan program instant translator yang sementara bisa dimanfaatkan dengan cara online link via google/translate. Insya Allah pada versi berikutnya akan kami usahakan secara offline dengan software khusus. Mohon doanya.

Ahmad Zulfadhli Ibrahim said...

Assalamualaikum..
mse thn lepas, ana prnah mghadiri daurah hadis kt jamiah ana...
Ada sorg syeikh berpangkat Ph.D dr Arab Saudi prnah mengesyorkn satu lg perpustakaan pc yg bru..nmnye "Al-Maktabah Al-Alfiah"
katenye yg ni lbih mantap drp maktabah syamilah..
ana rse dh dijual di Msia..klu rajin cari jumpa r..

Anonymous said...

assalamualaikum...
bleh tolong sikit tak?skrang ni ana tgah wat tesis pasal maktabah al-fiah...kalau tak keberatan bleh tak bagi information tntang maktabah tu..

Anonymous said...

Assalamualaikum....ana pelajar course agama, tapi ana kurang dapat menguasai Bahasa Arab. jadi, boleh tak ana nak tahu cara untuk download maktbh syamilah ni? sebab ana dah cuba bukak, tapi ana tak jumpa cara nak download........ plezzzz
segala pertolongan ana dahulukan dgn Jazakallah.....

playar.-.idup said...

salam... ada saper2 leh bagi maktabah alfiah tak?
syukran... jaazakumullahu khairan katsira...